Welke lamineerhoezen wil ik gebruiken?

Om je documenten te beschermen is het mogelijk om lamineerhoezen toe te voegen. Hiermee breng je een plastic laag aan over je document. Wanneer je gebruik maakt van lamineerhoezen wordt je document volledig ingesloten en wordt het onmogelijk voor vocht om bij het papier te komen. Dit wordt veelal sheetlamineren of pouch-, of hoeslamineren genoemd, ook wordt de term plastificeren vaak gebruikt.

Werking lamineerhoezen

Lamineerhoezen zijn insteekhoezen die vast te smelten zijn op papier. Voordat je begint met lamineren stop je, net zoals bij insteekhoezen, je vel papier in de lamineerhoes. Aan de binnenkant van de lamineerhoes zit thermische lijm, die dus onder invloed van warmte, plm 100 0C smelt en klevend wordt.

Lamineerhoezen worden gelamineerd door hoeslaminatoren. De kwaliteit van deze machines loopt uiteen van zeer voordelige hoeslaminatoren, welke veelal door consumenten gebruikt worden, tot aan kwalitatief hoogwaardige lamineersystemen. Het verschil zit hoofdzakelijk in de opwarming van de lijm.

Bij de eenvoudige hoeslaminatoren wordt de lamineerhoes opgewarmd via een verwarmingsplaat. Nadat de lijm voldoende is opgewarmd wordt de lamineerhoes verder doorgevoerd met behulp van aandrukrollen. Deze zijn aan de boven- en onderkant van de lamineerhoes geplaatst en persen de lamineerhoes vast.

Professioneel toegepaste hoeslaminatoren werken zonder hete plaat. Bij deze lamineermachines is de eerste set rollen voorzien van infraroodverwarming. Dit heeft als groot voordeel dat de lijm tegelijkertijd wordt gesmolten, in het papier wordt gedrukt en getransporteerd, tegelijkertijd dus. Vooral bij foto’s en volvlakken is het verschil in resultaat tussen hot-plate-machines en hotrol-machines groot.

Lamineerhoezen zijn leverbaar in tal van formaten, dikten en soorten. We zetten de mogelijkheden graag op een rijtje:

Formaten

Lamineerhoezen, oftewel lamineersheets, zijn leverbaar in vele formaten. Van heel klein, 54 x 86 mm, tot heel groot, formaat A2. Voor nagenoeg elk papierformaat is een bijpassende lamineerhoes leverbaar. Een belangrijk gegeven bij de formaten is dat bij normaal gebruik een lamineerhoes wordt gebruikt die rondom 3 mm groter is dan het te lamineren vel papier. Die 3 mm rondom is bedoeld om het papier volledig in te sluiten, incapsuleren dus. Dat betekent bijvoorbeeld dat voor het meestgebruikte formaat, A4, 210 x 297 mm, een lamineerhoes van 216 x 303 mm wordt gebruikt.

Alle leverbare formaten op een rij, van klein naar groot:
54 x 86 mm
59 x 83 mm
60 x 90 mm
65 x 95 mm
64 x 99 mm
67 x 99 mm
65 x 108 mm
75 x 105 mm
80 x 111 mm, A7
111 x 154 mm, A6
154 x 216 mm, A5
216 x 303 mm, A4
303 x 426 mm, A3
426 x 600 mm, A2

Materiaaldikten

Lamineerhoezen zijn leverbaar in een aantal verschillende dikten. De te gebruiken materiaal-dikte is afhankelijk van de toepassing. In de praktijk zijn we dat kleinere formaten vaak van een dikkere lamineerfolie wordt voorzien, terwijl grotere formaten vaak met een dunnere lamineerhoes wordt gelamineerd. Hoe intensiever een vel wordt gebruikt des te dikker de lamineerfolie zou moeten zijn. Op de productpagina’s wordt aangegeven welke dikte per formaat leverbaar zijn.
Belangrijk aandachtspunt: Wanneer we spreken over lamineerhoezen van b.v. 125 micron, bedoelen we lamineerhoezen waarvan beide zijden een dikte van 125 micron hebben, dus 250 micron samen.

Alle leverbare dikten van lamineerhoezen op een rij, van dun naar dik:
60 micron
75 micron
80 micron
100 micron
125 micron
175 micron
250 micron

Verschillende soorten lamineerhoezen

Lamineerhoezen zijn leverbaar in een aantal soorten. We zetten deze soorten graag op een rijtje:

Glanzende lamineerhoezen:

De lamineersheets met glansafwerking zijn de meest gebruikte hoezen. Hiervan bieden we zeer veel verschillende afmetingen en dikten. Deze lopen van creditcardformaat tot aan A2.

Matte lamineerhoezen:

Het verschil tussen deze matte hoezen en de normale, glanshoezen is de afwerking in de toplaag. Matte hoezen zijn voorzien van een matte coating. De sheets met een matte afwerking beschermen tegen krassen en vingerafdrukken. Bovendien zijn matte hoezen beschrijfbaar met een potlood en uit te gummen als op papier.

Filex hoezen:

Filex hoezen zijn voorzien van een 4-gaats Multo-perforatie. Hierdoor zijn geprinte A4-vellen toe te passen als een gepersonaliseerd tabblad in ringbandmappen.

Zelfklevende hoezen:

Deze zelfklevende lamineervellen hebben een achterzijde met een kleeflaag en schutvel. Hiermee kunt u het gelamineerde werk gebruiken als sticker.

Voor vragen of meer informatie over het pakket lamineermaterialen of machines kunt u natuurlijk de Lamineerkoopjes-helpdesk bereiken via telefoonnr. 0162-486286, of via e-mail lamineerkoopjes@albyco.com.